Здравната каса компенсира частично лечебните заведения, но истината е, че разходите при

...
Здравната каса компенсира частично лечебните заведения, но истината е, че разходите при
Коментари Харесай

Доц. д-р Цветелина Спиридонова: До 510 лв. на ден струва един COVID пациент

Здравната каса компенсира частично лечебните заведения, само че истината е, че разноските при тези заболели са непредвидими и неограничими, казва изпълнителният директор на МБАЛ “Хигия ” в Пазарджик

Екип на " 24 часа " потърси информация какъв брой са били Коронавирус пациентите за предходната година в страната, като беседва с шефове на лечебни заведения дали лекуването на такива заболели е ощетявало лечебното заведение, какво е съотношението сред хората, лекувани от тази зараза и други болести.

- Д-р Спиридонова, през 2021 година повече ли бяха пациентите с Коронавирус във вашата болница “Хигия ” спрямо други болести?

- Нормално е в границите на международната пандемия водещата диагноза за хоспитализация да е точно Коронавирус инфекцията. Бърза груба статистика демонстрира, че процентът на приетите в болница с Коронавирус зараза в нашата болница през 2021 година е 15,8%.

Само за една диагноза това е много сериозен %. За съпоставяне, приетите в болница пациенти със сърдечна непълнота за същия интервал са към 14%, а знаем, че България е на едно от водещите места по сърдечносъдови болести.

Немалък е и процентът на пациентите с инфаркт на миокарда - 6,5%. Болните, приети в болница с други диагнози пред 2021 година, са с по-нисък %, което е обяснимо както с интервалите на лимитирана планова хоспитализация, по този начин и с психологическия резултат на пандемията върху пациентите и естествения човешки боязън, водещ до отсрочване на лекуването на диагнози, които не изискват незабавна интервенция.

За страдание, и това отсрочване във времето на съответно лекуване постоянно довежда пациента при нас в 3-и или 4-и етап на заболяване, което преди 2 години е било в 1-и или 2-и етап, когато лекуването е било освен по-реално и елементарно, само че и по-щадящо и с по-добра прогноза.

- Финансово по-неизгодно ли е лекуването на Коронавирус пациенти?

- Изказът “изгодно ” в границите на реализирането на здравни услуги и в подтекста на финансирането им в България е най-малкото неудобен.

Не за първи път споделям, че с цел да постигнеш нещо скъпо - здраве, цената на вложените запаси е мъчно измерима.

Преди да стигнем до цифрите, ще споделя, че не приказваме за чисто веществен запас, а на първо място за свръхнатовареност и преразход на човешки запас. Хората обичат да виждат числа, а аз съм и в ролята на управител. НЗОК заплаща клиничната пътека за лекуване на Коронавирус пациент, който не е в интензивно поделение, на стойност 1450 лева

Тези пациенти пролежават приблизително 9 дни - най-малко 6, най-много 20 дни, защото с изключение на Коронавирус зараза те имат и съпътстващи болести, които нерядко декомпенсират на фона на тежкия разпръснат вирусен васкулит.

Средната стойност на един леглоден е 270 лева Към него се прибавя и цената на медикаменти за ден, в това число и за съпътстващите болести на пациента - към 240 лева Така изчислено 1 ден съответно лекуване плюс личен състав, светлина, топлота и храна коства сред 450 и 510 лева

Това значи, че при най-малък престой от 6 дни на неусложнен пациент болничното заведение влага сред 3000 и 3500 лева, а за 20 дни сред 9000 и 10 700 лева

Разходите при Коронавирус пациенти с дихателна непълнота и мултиорганна декомпенсация могат да надвишават 30 000 лева

Разбира се, НЗОК компенсира отчасти лечебните заведения посредством така наречен процедури за реанимация, само че истината е, че разноските при тези заболели са непредвидими и неограничими.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР